Sunday 12 August 2012

Gulai Ayam Cekur



Bahan A
1 s/m jintan putih
1 s/m jintan manis
1 s/m biji ketumbar
1 s/k lada hitam
* Bahan di atas disangai dan ditumbuk halus

Bahan B
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah @ 1 ulas bawang besar
Sedikit halia
* Bahan di atas di tumbuk halus

Bahan lain
Ayam
Kentang 
1 cawan santan
Air
Sedikit cekur - di tumbuk kasar
Garam & gula
Minyak
1 s/k serbut kunyit
2 s/m serbuk kari ayam/daging 

Caranya:-
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan B sehingga wangi. 
  2. Masukkan bahan A berserta kunyit dan serbuk kari
  3. Tambahkan air dan biarkan bahan tumisan hingga wangi dan masak
  4. Masukkan cekur, ayam dan kentang. Tambah air jika terlalu kering
  5. Tutup periuk dan biarkan mendidih. 
  6. Apabila kentang agak empuk, masukkan santan. Biarkan mendidih.
  7. Perisakan dengan gula & garam.

Thursday 2 August 2012

Sirap Bandung Longan

Cantek menarek tertarik kan?
Assalamualaikum
I'm back kawan-kawan! Ingat nak menyepi, memang ia.. tapi sekejap je pun.. dah sihat walafiat balik nie, mood berblog pun kembali la...:)

Ok, simple je hari nie nak share menu berbuka awal Ramadhan hari tu... Sirap Bandung Longan. Menu ke? Asal boleh je.. bukan apa, ada cerita ngeri di sebalik menu nie, sebab tu saya rakamkan jugak di blog nie sebagai kenangan..

Sirap Bandung Longan

Bahan-bahan
Sirap
Longan
Air gula
Air batu
Susu pekat

Caranya:-
  1. Bancuh air, sirap, air gula & susu. Kemudian masukkan longan ke dalam air tadi. 
  2. Masukkan ais. Siap! 
Cantek lagi x? Habis gelas ai sebijik...:)
 
Jom minum! Oops, tunggu azan dulu ye..:) Dah tu, lepas minum jadi cenggini gelasnya... nak tau cerita lanjut, jemputlah ke BANGLO AI! Memang ngeri kan????????///

Ok, selamat menambah amal, banyakkan sedekah ye kengkawan sempena bulan mulia nie...:)