Bahan A
1 s/m jintan putih
1 s/m jintan manis
1 s/m biji ketumbar
1 s/k lada hitam
* Bahan di atas disangai dan ditumbuk halus
Bahan B
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah @ 1 ulas bawang besar
Sedikit halia
* Bahan di atas di tumbuk halus
Bahan lain
Ayam
Kentang
1 cawan santan
Air
Sedikit cekur - di tumbuk kasar
Garam & gula
Minyak
1 s/k serbut kunyit
2 s/m serbuk kari ayam/daging
Caranya:-
- Panaskan minyak dan tumis bahan B sehingga wangi.
- Masukkan bahan A berserta kunyit dan serbuk kari
- Tambahkan air dan biarkan bahan tumisan hingga wangi dan masak
- Masukkan cekur, ayam dan kentang. Tambah air jika terlalu kering
- Tutup periuk dan biarkan mendidih.
- Apabila kentang agak empuk, masukkan santan. Biarkan mendidih.
- Perisakan dengan gula & garam.
No comments:
Post a Comment