Thursday, 26 April 2012

Tumis Kobis Bersama Udang



Anakanda,

Ingin bonda kongsikan sebuah cerita tentang anakanda. Sewaktu anakanda berusia kurang dari 2 tahun, anakanda sangat alergi dengan makanan lauk. Walaupun anakanda tidak memakan makanan lauk secara langsung tetapi kerana bonda menyusukan anakanda maka kesannya akan anakanda terima. Setiap kali bonda makan makanan lauk, badan anakanda akan berbintat-bintat. 

Masih bonda ingat, suatu hari tatkala menjemput anakanda di nursey, bonda hampir tidak mengenali anakanda kerana sewaktu bonda tinggalkan muka anakanda tiada sebarang cela. Tapi bila petang, seluruh muka anakanda penuh dengan bintil-bintil kecil. Pasti anakanda sakit dan gatal. Sementelah anakanda masih belum boleh bercakap. Maafkan bonda atas kelalaian bonda. Sejak hari itu, bonda tidak lagi menjamah makanan lauk sehinggalah anakanda bercerai susu. 

Kini, salah satu makanan kegemaran anakanda ialah udang. Pantang bonda masak udang, anakanda akan berulang alik ke dapur menanyakan sama ada sudah masak atau belum. Sungguh membahagiakan telatah anakanda. 
 
Tumis Kobis Bersama Udang
Resepi: Suri Hazel

Bahan-bahan
1        Kobis – dipotong kecil
2   Carrot – dipotong kecil / memanjang
3   Cili Hijau – dihiris memanjang
4   Bawang merah – dihiris kecil
4   Sedikit sos tiram 
4   Garam dan gula
5   Minyak untuk menumis

Cara Memasak
1   Panaskan minyak dan tumis bawang merah
2   Setelah agak garing, masukkan karrot dan udang. Gaul sebati
3   Perisakan dengan garam dan sos tiram. Boleh tambah sedikit air untuk kuah
4   Masukkan cili hijau dan kobis. Kaup balik sehingga sebati
5   Dah masak. Tutup api & hidang
Sayang,
Bonda

No comments:

Post a Comment