Sunday 12 August 2012

Gulai Ayam Cekur



Bahan A
1 s/m jintan putih
1 s/m jintan manis
1 s/m biji ketumbar
1 s/k lada hitam
* Bahan di atas disangai dan ditumbuk halus

Bahan B
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah @ 1 ulas bawang besar
Sedikit halia
* Bahan di atas di tumbuk halus

Bahan lain
Ayam
Kentang 
1 cawan santan
Air
Sedikit cekur - di tumbuk kasar
Garam & gula
Minyak
1 s/k serbut kunyit
2 s/m serbuk kari ayam/daging 

Caranya:-
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan B sehingga wangi. 
  2. Masukkan bahan A berserta kunyit dan serbuk kari
  3. Tambahkan air dan biarkan bahan tumisan hingga wangi dan masak
  4. Masukkan cekur, ayam dan kentang. Tambah air jika terlalu kering
  5. Tutup periuk dan biarkan mendidih. 
  6. Apabila kentang agak empuk, masukkan santan. Biarkan mendidih.
  7. Perisakan dengan gula & garam.

No comments:

Post a Comment