Tuesday 3 July 2012

Ikan Kerapu Bersos Ikan

Assalamualaikum dan salam sejahtera.. alhamdulillah, hari ini emosi dah stabil skit... terima kasih kepada tetamu yang sudi singgah makan di dapur kecil maksu nie... :)

Sebut pasal maksu tu, nampak gaya kena tukar lagi... ada seorang teman kata tak best lah pakai gelaran maksu, macam orang tua katanya.. aduyai, kena tukar lagi la nie... maklumlah, blogger baru-baruan, masih mencari-cari identiti.. so, lepas nie saya bahasakan diri kite je lah ye... 

Orait (bahasa orang muda...:) hari kite nak kongsi resepi Ikan Kerapu Bersos Ikan. Minggu lepas masa ke pasar tu dah berbelah bagi, nak beli ikan siakap ke ikan kerapu.. pandai pulak dua-dua posing sebelah menyebelah. Jeling-jeling kat price tag, ikan siakap RM25/kg, ikan kerapu RM20/kg.. so kite pun angkutlah kerapu dua ekor, tapi yang kecik-kecik je.. tak mampu nak beli yang besau-besau, lagipun tak berapa gemor teman ikan besau-besau nie... 


Ikan Kerapu Bersos Ikan

Bahan-bahan
Ikan kerapu - siap digaul garam, kunyit dan sedikit tepung ubi
Sos ikan
Cili merah - hiris
Cili padi - hiris
Bawang merah - hiris
Bawang putih - di dadu kecil
Daun limau purut - dibuang urat
Garam & gula
Minyak

Caranya:-
  1. Panaskan minyak. Goreng ikan sehingga garing
  2. Angkat dan toskan
  3. Kurangkan minyak. Biarkan anggaran 2-3 sudu untuk menumis.
  4. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga layu dan wangi
  5. Masukkan cili dan daun limau purut. Biarkan sebentar
  6. Masukkan sos ikan (3-4 sudu), gula dan garam secukup rasa. Jika perlu dan inginkan sedikit kuah, tambahkan air. 
  7. Sesuaikan rasa dan tutup api.
  8. Angkat dan tuang ke atas ikan kerapu yang telah digoreng tadi. 
Enak di makan bersama nasi panas-panas. Selamat mencuba! 


No comments:

Post a Comment