Thursday 12 July 2012

Tomyam Mengamuk!

Salam semua,

Jom kita masak tomyam hari ni... senang je, main campak-campak je.. naper mengamuk ye? tadi tengah ketuk-ketuk serai tu, rasa macam melepaskan geram je.. padahal xdelah emo hari nie, tapi memang sesungguh hati la jugak serai tu kena ketuk...:) cili padi tu pun kena ketuk gak, tinggal separuh je..kesian dia...


Tomyam Mengamuk....:)
Bahan-bahan:-
Ayam - potong kecil
Udang - bersihkan dan buang kulit
1 batang serai - diketuk
Sedikit lengkuas - di hiris
Sedikit halia - di hiris
Bawang merah
Bawang putih
Cili api
Daun limau purut
Carrot - potong
Tomato - potong
Kobis - potong
Air lemon
Perencah tomyam
Air
Gula & garam

Caranya:-
  1. Rebus ayam bersama sedikit air (sikit je) hingga mendidih
  2. Masukkan bawang putih, bawang merah, halia, serai, carrot & lengkuas.
  3. Kacau-kacau dan tambah air. Biarkan mendidih
  4. Kemudian masukkan perencah tomyam, cili padi, kobis dan daun limau. Biarkan sebentar. 
  5. Masukkan tomato dan sesuaikan rasa. Setelah semuanya umph, perahkan sedikit lemon ke atasnya dan kacau sebentar kemudian tutup api. 

1 comment:

  1. jangan mengamuk ni akak nak komen kata sedappppppp hehe tomyam fav anak2 akak kat umah ni tapi budak2 ni suka makan dngn mee diaora ng buat mee tomyam jgn mengamuk dik tau heeee

    ReplyDelete