Assalamualaikum semua. Hari ni maksu nak kongsikan resepi yang semua orang Malaysia suka makan, nasi lemak. Maksu ikut sebijik-sebijik bahan yang K.Sha bagi sebab sebelumnya tak pernah berjaya buat sambal tumis yang sedap. Siap kira, cili kering tu 25 biji, satu-satu..haahahah. Nama nasi lemak k.sha ni memang special, namanya pun panjang berjela-jela Nasi Lemak Lain Macam Punya Pesen Kengkawan Pengiringnya...Gitew! Amek kau, sikit punya panjang nama resepi K.Sha nie...:)
Mula-mula maksu tengok K.Sha post entry tu takdelah beria sangat nak mencuba. W/pun dah jatuh hati ngan sambal bawang tu. Then, nampak plak K. Amie tayang nasi lemak versi K.Sha tu kat dapur dia. Tak boleh jadi ni, maksu pun tak nak ketinggalan makanya maksu pun buatlah nasi lemak yang maksu namakan Nasi Lemak K.Sha. Senang nak refer kendian hari kan, resepi mana satu buat.
Cumanya kalau nasi lemak k.sha tu banyak geng dia, maksu cuma 'tiru' resepi nasi lemak dan sambal bawang je. Kacang panjang goreng ngan tempe tu maksu tak buat sebab takde bahan. Lagipun paksu tak berapa suka tempe. Abang pun sama, tak makan sayur mayur ni. Jadi, maksu gantikan dengan udang goreng daun limau purut sebab Abang memang fanatik udang.
Menu inilah yang maksu sekeluarga bawak berkelah di Lake Garden hujung minggu hari tu. Terima kasih banyak pada K.Sha yang sudi berkongsi resepi teristimewanya sambal bawang yang meveles giler tu.
Nasi Lemak ala K.Sha
Sumber: K, Sha Masterchef
Bahan-bahan:-
3 cawan beras
1 labu bawang besar - mayang
1 cm halia - dihiris
1 batang serai - diketuk
400 ml santan
1 helai daun pandan - di soat
Sedikit garam
Caranya:-
Tanak nasi sampai masak. Bila masak, masukkan ke dalam daun pisang - ala-ala nasi lemak bungkus tu. Tapi maksu tak bungkus pun, sebab nak bawak pegi piknik, masuk dalam Tupperware je...:)
K.Amie kukus nasi ni, kalau nak tau cara mengukus nasi lemak nie, boleh ke dapur K. Amie ye.. Klik SINI. Mula-mula tu maksu nak kukus jugak, tapi takde plak daun pisang. Dah 2 kedai paksu cari, tak ada jugak.. Next time la K.Amie ye, kite cuba buat nasi lemak kukus.
Sambal Tumis Bawang
Sumber: K. Sha Masterchef
Udang
Bawang besar - hiris
Daun limau purut - buang urat
Cili merah - hiris
Sedikit marjerin
Minyak
Garam
Caranya:-
Syukur maksu sebab tengok suami dan anak-anak makan dengan berselera sekali. Inilah bekalan kami hari itu, siap berbekaskan Tupperware lagi. Kalau sesiapa teringin nak dapatkan set Tupperware, jengoklah ke SINI. Macam-macam produk Tupperware yang terkini. Suka ai!
Mula-mula maksu tengok K.Sha post entry tu takdelah beria sangat nak mencuba. W/pun dah jatuh hati ngan sambal bawang tu. Then, nampak plak K. Amie tayang nasi lemak versi K.Sha tu kat dapur dia. Tak boleh jadi ni, maksu pun tak nak ketinggalan makanya maksu pun buatlah nasi lemak yang maksu namakan Nasi Lemak K.Sha. Senang nak refer kendian hari kan, resepi mana satu buat.
Cumanya kalau nasi lemak k.sha tu banyak geng dia, maksu cuma 'tiru' resepi nasi lemak dan sambal bawang je. Kacang panjang goreng ngan tempe tu maksu tak buat sebab takde bahan. Lagipun paksu tak berapa suka tempe. Abang pun sama, tak makan sayur mayur ni. Jadi, maksu gantikan dengan udang goreng daun limau purut sebab Abang memang fanatik udang.
Menu inilah yang maksu sekeluarga bawak berkelah di Lake Garden hujung minggu hari tu. Terima kasih banyak pada K.Sha yang sudi berkongsi resepi teristimewanya sambal bawang yang meveles giler tu.
Nasi lemak - jangan lupa ye telur rebus, ikan bilis & kacang goreng |
Nasi Lemak ala K.Sha
Sumber: K, Sha Masterchef
Bahan-bahan:-
3 cawan beras
1 labu bawang besar - mayang
1 cm halia - dihiris
1 batang serai - diketuk
400 ml santan
1 helai daun pandan - di soat
Sedikit garam
Caranya:-
Tanak nasi sampai masak. Bila masak, masukkan ke dalam daun pisang - ala-ala nasi lemak bungkus tu. Tapi maksu tak bungkus pun, sebab nak bawak pegi piknik, masuk dalam Tupperware je...:)
K.Amie kukus nasi ni, kalau nak tau cara mengukus nasi lemak nie, boleh ke dapur K. Amie ye.. Klik SINI. Mula-mula tu maksu nak kukus jugak, tapi takde plak daun pisang. Dah 2 kedai paksu cari, tak ada jugak.. Next time la K.Amie ye, kite cuba buat nasi lemak kukus.
Sambal Bawang yang memang meveles - kena buat stok banyak2 untuk bulan puasa nanti..:) |
Sumber: K. Sha Masterchef
Bahan Kisar:
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
25 tangkai cili kering
2 cm belacan
1 biji kiub ikan bilis knoor - maksu guna 2 sudu kecil serbuk pati ayam Maggi
Bahan lain :
minyak
3 biji bawang besar - hiris
1 sudu besar air asam jawa
gula dan garam
Cara :
- Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan kisar sehingga naik bau, garing dan sentiasa dikacau, dan masa menumis lama sikit.
- Masukkan air asam jawa, sesuaikan rasa, masukkan bawang hiris.
- Kacau rata sehingga kuah pekat.
- Angkat dan hidangkan bersama nasi lemak!
Kalau dah hantu udang, sampai 3 pinggan nasi abang makan! |
Udang Goreng Daun Limau Purut
Bahan-bahan:-Udang
Bawang besar - hiris
Daun limau purut - buang urat
Cili merah - hiris
Sedikit marjerin
Minyak
Garam
Caranya:-
- Panaskan marjerin bersama minyak
- Masukkan udang. Goreng hingga masak
- Angkat udang dan ketepikan.
- Masukkan bawang, cili dan daun limau purut.
- Biarkan layu. Masukkan semula udang. Kacau rata.
- Perisakan dengan garam. Tutup api. Angkat
Licin! |
Assalammualaikum adik cayang jangan lupa singgah dapur akak tau.. terima kasih daun keladi.. terima kasih kerana sudi.. muahzzz cayang sangat kat dia.. tawww..... :)
ReplyDeletehttp://shahriahnovelisresipe.blogspot.com/2012/06/gulai-cair-ikan-merah-gempar-di-serbuk.html
ReplyDeletejangan lupa singgah link tu tau... cayang dia..
hari-hari sy selongkar dapur akak, tumpang makan...:) time lawatan pun dah set, mesti sblm lunch...heeheh
Deletesalam Hazel..
ReplyDeletewah ada nasik lemak akak pun nak tumpang makan kat sini jugak lah sbb kalua resepi masterchef kita tu mmg malatop tau,tapi nampak pinggan dah kosong dan sudu pun dah bersilang tu mesti dah habis kan
tq kak noor singgah.. anak bujang saya yg umur 3 thn tu 3x tambah..hehehe.. memang power penangan sambal k.sha tu..:)
DeleteAssalam Hazel, singgah sini nak tumpang makan nasi lemak...mmg nampak sambal di masak bersekali dgn ikan bilis lebih menyelerakan...ala2 kampung gitu... ^__^
ReplyDeletenasi lemak dah basi dah akak..heheeheh btw, terima kasih kak ummi singgah blog kita yg x sbrp nie..td jgk blog CMG, nmpk entry pasal akak dlm majalah Saji.. hebat akak ni..:)
Delete