Tuesday 19 June 2012

Sup Ayam dan Sayur Kacang Panjang & Cendawan

Assalamualaikum... terima kasih kepada yang sudi menjenguk ke dapur maya Maksu yang tak seberapa nie.. seperti yang dijanjikan, dapur Maksu ni dah berwajah baru. Insha Allah, akan sentiasa lebih ceria hendaknya.

Oklah, hari ni Maksu nak share resepi yang tak seberapa pun - sup ayam dan sayur kacang panjang. Ginilah Maksu hari-hari, masak biasa-biasa je tapi semestinya menyelerakan. Maklumlah, lepas kahwin dengan Paksu baru belajar nak masak so tak pandai sangat pun masak-memasak ni. Resepi biasa-biasa je .

Rugi pulak rasanya masa zaman remaja dulu tak masuk ke dapur... Anak-anak dara di luar sana, jangan lupa belajar memasak dari mak masing-masing ye. Dah tua-tua ni baru faham makna 'perempuan belajar tinggi-tinggi pun ke dapur jugak'. Very the very true kata-kata tu ye anak-anak muda. Bukan bermakna kita mensia-siakan ijazah yang kita genggam tu, tapi sekurang-kurangnya kalau pandai masak tu confirm suami sayang ye...:) Yang paling best bila anak-anak cakap, umi masak sedap! Kembang semangkuk dua jugalah.. Tapi nikmat paling best bila tengok muka anak-anak & suami tersenyum puas menikmati air tangan kita. Time tu jugak rasa nak terus ke dapur masak lagi! Hehehe...

Clockwise - Sayur kacang & cendawan, ikan rebus goreng, sup ayam dan ulaman. Sambal belacan Maksu menyorok pulak, malu agaknya...:)
Ok cukup, jom masak!

Sup Ayam
Bahan-bahan
Ayam
Ubi kentang - di potong
Carrot - di potong bulat
Bawang merah - tumbuk kasar
Bawang putih - tumbuk kasar
Perencah sup
Air
Serbuk stok ayam
Garam

Caranya:-
  1. Masukkan air dan rebus ayam hingga mendidih
  2. Masukkan bawang merah dan bawang putih
  3. Biarkan seketika. Masukkan kentang dan carrot
  4. Masukkan perencah sup dan kacau
  5. Renehkan sehingga kentang dan carrot empuk
  6. Masukkan serbuk stok ayam dan perisakan dengan garam
  7. Tutup api
Sayur kacang panjang & cendawan
Sayur Kacang Panjang & Cendawan
Bahan-bahan
Kacang panjang - dipotong
Cendawan - dicarik-carik
Bawang besar
Fish cake
Cili merah - di potong
Gula & garam
Sedikit minyak

Caranya:-
  1. Panaskan minyak. Tumiskan bawang besar
  2. Masukkan fish cake. Gaul rata
  3. Masukkan kacang panjang, cendawan dan cili merah
  4. Kacau sebati kemudian perisakan dengan gula dan garam
  5. Siap! 
Ulam timun dan daun cekur, pelengkap hidangan
Jaga diri, hiasi peribadi. Jumpa lagi!

2 comments:

  1. salam kak :)..daun cekur tu buat ulam ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye.. suka sgt mkn daun cekur.. tp baru je belajar makan, lepas bersalin anak 1st.. tq singgah ye dear

      Delete