Sunday, 6 May 2012

Chap Choy Ayam Ala Chinese


Chap choy malu mempamerkan diri, hanya menyorok di bawah timbunan ayan..:)
Anakanda,

Sayur pastinya bukan pilihan anakanda. Bonda tidak risau kerana anakanda masih kecil, belum mengenal khasiat sayur. Namun bonda berharap semakin anakanda membesar anakanda akan semakin faham kepentingan sayur untuk tumbesaran kita. Suatu hari bonda pasti anakanda akan menggemari sayur juga. 

Chap choy adalah sejenis sayur kegemaran bonda dan ayahanda. Kalau dulu bonda hanya tahu mencelur dan menumis bawang dan sos tiram lalu dicurah ke atas chap choy tadi. Tapi semakin lama, bonda menjadi semakin kreatif. Ilham diberi tatkala bonda menonton rancangan Rasa Halal Orient, kelolaan Kak Farah...:) Lalu lahirlah masakan yang tidak seberapa ini, tapi alhamdulillah menepati citarasa bonda & ayahanda. 

CHAP CHOY AYAM ALA CHINESE
Sumber: Suri Hazel aka Puan Hazel

Bahan-bahan
2 ikat Chap choy
Jagung muda - belah dua dan potong
Satu mangkuk ayam - dipotong kecil
1 biji telur
3 ulas bawang putih - diketuk
2 ulas bawang merah - dimayang
1/2 cm halia
Cili merah
2 sudu tepung jagung - di bancuh dengan secawan air
4 sudu sos tiram
1 sudu kecil gula
Garam

Cara-cara
1. Rendam chap choy yang telah di potong (sebatang chap choy di belah empat) dengan air garam selama +- 15 minit
2. Celur chap choy hingga lembut/layu. Toskan
3. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, halia dan bawang merah sehingga wangi.
4. Masukkan ayam. Gaul sebati dan biarkan ayam masak.
5. Masukkan sos tiram, gula dan garam.
6. Masukkan bancuhan tepung jagung.
7. Setelah mendidih, pecahkan telur dan kacau agar telur tidak berketul. Setelah telur agak masak, tutup api.
8. Susun chap choy di dalam piring dan siramkan kuah tadi ke atasnya.
9. Siap untuk dijamah!


No comments:

Post a Comment