Sunday 6 May 2012

Lala Tumis Daun Pudina

Campuran daun pudina memberikan rasa segar dan mengurangkan rasa hanyir lala
Anakanda,

Bonda mula mengenali Pn Roza Roslan (penulis buku Bukan Sekadar Resepi) melalui majalah Anis. Anakanda perasankan bonda dan ayahanda tidak pernah ketinggalan membeli Anis setiap bulan. Itulah juga harta berharga yang akan bonda tinggalkan untuk anakanda nanti. Bacalah, galilah sedalamnya ilmu yang terdapat di dalamnya. 


Suatu hari, bonda terjumpa suatu resepi istimewa dari Pn Roza iaitu teh daun pudina. Sejak hari itu bonda sering menghidangkan teh pudina untuk ayahanda. Rasa pudina sangat menyegarkan. Bonda fikir daun pudina ini mahal tapi tidak, serta mudah didapati di pasar tani dengan harga yang murah. Kerapkali bonda beli dan pernah juga bonda beli benihnya untuk ditanam. Tapi entah dimana silapnya, pokok itu tidak mahu hidup. 


Suatu hari bonda diberi ilham oleh-Nya untuk menggunakan daun pudina sebagai bahan masakan. Jadi, terhasillah menu kreatif ini untuk santapan kita sekeluarga.

LALA TUMIS DAUN PUDINA
Resepi: Suri Hazel aka Puan Hazel

Bahan-bahan
Lala
2-3 ulas bawang kecil - dimayang
2 btg serai - dihiris memanjang
4 tangkai daun pudina
2 biji cili merah - dihiris kecil
Garam

Cara-cara
1. Rebus lala sehingga masak. Angkat dan toskan
2. Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan serai di dalam kuali.
3. Setelah kekuningan, masukkan lala. Gaul sebati
4. Masukkan cili merah dan daun pudina
5. Sesuaikan rasa
6. Siap. Jangan lupa tutup api ye...:)

Sayang,
Bonda

No comments:

Post a Comment